Новини

Build and Brand Green

Как можем да направим нашите сгради зелени?

Има няколко начина да направите една сграда зелена, като е за предпочитане да се интегрират процесите още на етапа идеен проект . Те включват:

Интелигентен подход към използването на ресурса енергия

1)  Намаляване на потреблението на енергия във всички етапи от жизнения цикъл на сградата. Това става чрез интегриране на възобновяеми и нисковъглеродни технологии за снабдяване на енергийните нужди на сградите,  като се увеличи максимално вградената и естествената ефективност.

2) Опазване на водните ресурси

Постига се чрез проучване на начините за подобряване на ефективността и управлението на питейните и отпадъчните води, събирането на вода за безопасна употреба на закрито по новаторски начини и като цяло свеждане до минимум на използването на водата в сградите, като се има предвид въздействието на сградите и тяхното въздействие върху околна среда .

3) Минимизиране на отпадъците, рециклиране събиране разделно и максимално повторно използване на материалите.

Тук ключов момент играе използването на по-малко, по-трайни материали и генериране на по-малко отпадъци, както и отчитане на етапа на жизнения цикъл на сградата чрез проектиране за оползотворяване и повторна употреба на различните отпадъци. Ангажирането на потребителите на сградите за повторна употреба и рециклиране е също важен момент. Осигуряването и минимизирането на вложените ресурси, като например енергия вложена в използваните материали и транспортирането на материалите в сградата или използването на водата, правят така, че сградите да имат наистина ниско въздействие и ниски нива на въглеродни емисии върху околната среда , което от своя страна прави сградата екологична и зелена.

4) Насърчаване за здраве и благосъстояние на ползвателите на сградата.

Важно е въвеждането на свеж въздух в сградите, осигуряване на добро качество на въздуха в помещенията чрез вентилация и избягване на материали и различни химикали като летливи органични съединения, които създават вредни или токсични емисии. Включително пропускането на естествена светлина и гледки, които биха гарантирали комфорта и удоволствието на потребителите от заобикалящата ги среда, съответно по този начин ще се намалят енергийните нужди за светлината в сградата.

5) Проектиране и съобразяване с акустиката в сградата и подходящата звукова изолация играят важна роля в подпомагането на концентрацията, възстановяването и спокойното ползване на сграда в образователни, здравни и жилищни сгради.

6) Осигуряването на удобство на хората в ежедневната си среда, създавайки подходяща вътрешна температура чрез пасивно проектиране или системи за управление и мониторинг на сгради.

7) Поддържане на околната среда чиста и зелена

Създаването на нови зелени площи или рекултивация и изграждане на стари запустяли зелени площи е един прекрасен начин да намерим място за отдих, презареждане на нови сили от околната среда или пък да направим нашите градски райони много по-продуктивни . Адаптирането към променящия се климат ни осигурява устойчивост на събития като наводнения, земетресения или пожари, така че нашите сгради да издържат на изпитанието на времето и да пазят хората и техните вещи в безопасност. Проектирането на гъвкави и динамични пространства, ни помага в предвиждането на евентуални бъдещи промени в тяхното използване във времето. По този начин избягваме необходимостта от разрушаване, възстановяване или честото обновяване на сградите, като резултата е предотвратяване създаването на излишни отпадъци. Важен е стремежа на всеки един от нас за намаляване на вредните въздействия върху околната среда и постигане на максимална социална и икономическа стойност за целия жизнен цикъл на сградата (от проектирането, изграждането, експлоатацията и поддръжката до обновяването и евентуалното разрушаване).

8) Свързване на общности и хора

Осигуряването на транспорт и удобства до сградата се разглеждат още при проектирането, като стремежа е да се намалява въздействието на личния транспорт върху околната среда и се насърчават екологосъобразни възможности като ходене пеш или колоездене.

2024© pj-webdesign. All rights reserved